(Vlucht Amsterdam-Hong Kong, duur 11 uur)

Ik ben jaren kapitein geweest op een loodsboot, leuk joh, geweldig werk. Niet dat ik alles volgens de regeltjes deed, ik ben eens schuin voor een grote boot gaan hangen anders was die de wei in gevaren, can I have a whisky-cola (tegen stewardess), vaar nu meestal voor baggeraars, moet naar Taiwan voor vier weken. Kan leuk zijn, als de sfeer onder de maten een beetje goed is. Lekker lachen. Toen ik in Rusland werkte had ik een lol met die gasten. Gingen we naar zo’n striptent, vroeg zo’n meisje aan mijn maat: jij ook uitkleden. Lachen. Beweegt ie z’n pink, nee, zegt ie, zo’n kleintje. Nou, zei ik, want zo ben ik, ik ben niet preuts, of het in de sauna is of ergens anders, dan ga ik wel strippen. Die meiden hadden nog nooit zoiets gezien. Ik wil niet opscheppen, maar ze stonden er met wijd open ogen naar te staren. De volgende avond wilden ze ‘em nog een keer bekijken. Ze zouden er wel raad mee weten! I like other whisky-cola, ok? Kijk haar eens knikken. Leuk die Oosterse wijffies. Beter dan in Holland. De vrouw van m’n broer, verschrikkelijk, heeft thuis de broek aan. Mijn opa zat vroeger een enorme sigaar te roken, en oma maar zorgen. Wij hadden respect voor die man. Komen ze nou met appelsap langs? Gatver. Dat kreeg ik vroeger als ik ziek was. You don’t forget whisky-cola? With much whisky, haha. Kijk haar eens lachen. Ik ben wel mager, maar het zijn allemaal spieren. Met mijn maten trokken we aan van die veren waaraan ze gewichten hangen, grote kerels, 90 kilo haalden ze. Ik kwam tot 120. Eigenlijk wil ik altijd in beweging zijn. Ik fiets keihard. Toen ik 24 was ben ik zelfs een keer door de politie aangehouden. Stond er 70 kilometer op de teller. Vonden ze wel een beetje overdreven voor een rijwiel. Ze hadden nog nooit zoiets meegemaakt. Ik woon op een boot, ben altijd aan het klussen, laatst heb ik nog van die gouden strips aangebracht langs het trappetje naar het dek, met van die rode stof op de treden. Vrienden zeggen: het lijkt hier wel een bordeel. Maar ze moeten toegeven dat het prachtig is. Net de Trumptower. Tjonge, er zit me toch een scheut whisky in… Dronken zul je mij niet zien. Al gooi je er tien achter elkaar in. Ik kwam een keer met behoorlijk wat op van de historische dagen in Den Helder, zie ik de gordijnen voor de ramen van mijn boot wapperen. Ik denk, er wordt toch niet ingebroken? Maar ja, ik had toen echt wel veel op, weet je, dus dan heb je weleens hallesenasies. Dus ik loop gewoon door naar mijn tante, die heeft trouwens een megarottweiler, als die nou in mijn boot had gezeten, want er zat echt wel een inbreker in. Als ik die inbreker tegen het lijf was gelopen, had ik hier nu niet gezeten, dan zat ik in de gevangenis, want aan mij moeten ze niet komen, ik kom ook niet aan hun, dan pak ik een mes of geef een flinke dreun. Ik heb zelf trouwens ook eens een behoorlijke klap gehad. Dat was wel humor. Was ik aan het waterskiën, val ik van die planken en klapt er een om en gaat zo met de punt door mijn wang. Ik kwam bloedend aan de kant, zaten ze op het terras van het café net een biertje te drinken en bitterballen te eten en ik de hele zaak maar rood verven vantussen dat tweede paar lippen van me. Whisky double, Please! Kijk daar lacht ze weer naar me. Heb ik nou altijd. (Enz.)